Rovinj

Rovinj - CroMapsRovinj je jedno od najrazvijenijih turističkih mjesta u Hrvatskoj, s bogatom turističkom ponudom koji se smjestio na zapadnoj obali Istarske županije.  Rovinjsko priobalje razvedeno je brojnim uvalama, udolinama i rtovima. Pejsažnu vrijednost nude borovima isprepletena park šuma Zlatni rt - Muntrav, otočje Sv. Andrije.

Povijesno je središte smješteno na brežuljku i ograničenu prostoru, s kućama zbijenim i stješnjenim jedna uz drugu sve do prostora pred baroknom crkvom sv. Eufemije koja svojim impozantnim zvonikom nadvisuje grad i prostrani zaljev Valdibore na sjeveru, i slikovitost otoka Sv. Katarine na jugu.

Prema podacima Turističke zajednice Istarske županije, Poreč i Rovinj su po broju ostvarenih noćenja, vodeće turističke destinacije. Udio Rovinja u ukupnom broju noćenja Istarske županije u 2005 godini iznosi 14,2%, a Poreča 14,4%. Najbrojniji gosti grada Rovinja su Nijemci, Talijani, Austrijanci i Nizozemci.

Na području grada Rovinja nalazi se 10 hotela, od kojih je hotel Eden najveći i niz godina proglašavan kao najbolji hotel sa 4* u Hrvatskoj. Od hotela se još izdvajaju Hotel Istra sa prestižnim wellnes centrom Otok, hotel Park i hotel Adriatic u samom središtu Rovinja. Također na području grada nalazi se nekoliko kampova (Veštar, Amarin, Polari, Valalta), hotelska naselja i hotelsko - apartmanska naselja (Villas Rubin, Amarin) te hotel i kamp Valdaliso. Najveći kamp u Rovinju je Valalta tip naturističkog naselja, koji je ujedno i među najvećim i najboljim u Hrvatskoj.