FAQ

Najčešće postavljena pitanja i odgovori

Tijekom dosadašnjeg rada prikupili smo niz Vaših pitanja i sugestija. Ovdje iznosimo najčešće postavljena pitanja, za koja smatramo da će pridonijeti efikasnijem korištenju CroMaps portala.

[1] Kome je CroMaps portal namijenjen?

Iako je CroMaps portal okrenut turističkoj ponudi, odnosno gostu koji posjećuje određenu sredinu pa želi sakupiti informacije prije nego tamo stigne, CroMaps zbog načina prezentacije podataka predstavlja i idealno mjesto za dobivanje relevantnih informacija.

Uzimajući to u vidu korisnici portala su:

Strani / Domaći turisti
• Na portalu traže informaciju o mjestu u koje dolaze. CroMaps trenutno jedini nudi detaljan i točan prikaz lokacije. Uz lokaciju npr. hotela u kojem će turist odsjesti, on će na CroMaps portalu dobiti i npr informaciju da li u blizini hotela postoji dobar kafić, dućan, suvenirnica...; gdje naći liječnika ili stomatologa; dobit će informaciju da li se u periodu u kojem dolazi dešava neka zanimljivost u blizini (koncert, predstava, outdoor event,...)

Stanovnici pojedinog mjesta
• Imaju drugačiji interes od turista, iako se taj može i preklapati. Na CroMapsu će korisnici tako tražiti gdje se nalaze pojedini dućani, auto servisi, .... Zanima ih ima li nekakva promocija ili sniženje. I njih zanimaju eventi kao i strance.

Gospodarstski subjekti
• Pojavljuju se unutar CroMapsa kao korisnici i davatelji informacija. Koriste CroMaps kako bi ukazali na svoju djelatnost i lokaciju na kojma posluju. Na svojim web stranicama imaju mogućnost postavljanja linka na svoje točne pozicije koristeći CroMaps navigator. Ugovaranjem reklamnih bannera mogu dodatno pojačati efekt svoje promocije.

Ugostiteljski objekti
• Koriste portal kao i ostali gospodarski subjekti uz dodatne mogućnosti da o svojim aktivnostima obavijeste korisnike portala. Preko CroMapsa informiraju korisnike o eventima koji se dešavaju u njihovim prostorima, daju specijalne ponude ili popuste kako bi privukli korisnike.

Turistički subjekti (smještaj)
• Zbog specifičnog značaja, turistički subjekti imaju dodatnu mogućnost da naglase i opišu svoju ponudu, kako bi potencijalni gosti mogli pronaći informaciju o njihovim uslugama. Zbog turističke orijentacije portala imaju dobru zastupljenost. Unutar CroMaps portala mogu koristiti info servis kojim potencijalni gost šalje upite o smještaju. Postojat će i mogućnost SMS notifikacije o upitu, kako bi pravovremeno mogli reagirati na upit. Koriste CroMaps portal kako bi svojim gostima pokazali gdje se nalaze, te kako bi im pomogli da se bolje snađu i pripreme prije dolaska.

[2] Po čemu se CroMaps portal razlikuje od drugih sličnih stranica?

CroMaps portal je kartografski sustav za pretraživanje i automatsko pozicioniranje ulica, gradova, gospodarskih subjekata. Objavljen na tri jezika. Omogućuje direktan kontakt gosta i vlasnika smještaja, bez agencijskih provizija. Bogatim raznolikim sadržajem privlači pozornost posjetioca.

[3] Koliko je posjećen CroMaps portal?

Tijekom 2007. godine, CroMaps portal je posjetilo više od 1.500.000 posjetitelja (podaci Webalizer 2.01). Krivulja posjećenosti je raznolika, veća u proljeće i ljeto. U prosjeku, CroMaps portal dnevno posjeti oko 7.000 posjetitelja zainteresiranih za kartografski sustav i informacije o Hrvatskoj.

[4] Iz kojih zemalja su posjetitelji?

Tijekom 2007. godine, zemlje posjetitelja bile su zastupljene sljedećim redom (podaci Webalizer 2.01 i Google analytics): Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Italija, Austrija, Češka, Slovačka, Rusija, BiH, Švicarska, United States, Poljska ... Naši posjetioci pristižu iz 157 različitih država.

[5] Što dobivam uvrštenjem svoje firme na CroMaps portal?

Stalnu prisutnost na internetu. Svim posjetiocima našeg portala dajete na uvid Vašu ponudu, uz Vašu lokaciju na kojoj poslujete. Na svojim web stranicama imate mogućnost postavljanja linka na točne pozicije na planu grada u kojem poslujete, koristeći CroMaps navigator. Naš je cilj da kvalitetom, ažurnošću i raznovrsnošću sadržaja privučemo što više posjetioca, a njihov broj svakako utječe i na efikasnost Vaše prisutnosti na portalu.

[6] Koje sve oblike oglašavanja podržava CroMaps portal i po kojoj cijeni?

CroMaps portal podržava tri programa oglašavanja. Na prvom mjestu je unos podataka u žute stranice i smještaj s točnom lokacijom gdje subjekt djeluje, cjenovni razred od 500 do 700 kn + PDV na godinu dana od upisa. Mogućnosti dodatne opcije HTML stranice podrazumijeva "sponzorirani link - preporuka". Smješten je na dnu početne stranice i usmjerava posjetitelja na Vašu reklamnu stranicu unutar stranica CroMaps portala. Cijena je 200 kn + PDV koja se nadograđuje na upis lokacije u CroMaps portal (700 kn + PDV).

Drugi oblik oglašavanja na stranicama Cromaps portala je sustav marketinga s banerima - Banner ... najvažniji instrument internet marketinga ... budite viđeni ... Baner je najrašireniji oblik reklame na internetu kao atraktivna promidžba čija je svrha da zainteresira posjetioce na portalu o Vašem proizvodu ili usluzi, a ujedno služi i kao link prema Vašim web stranicama, cjenovni razred od 400 do 5.000 kn + PDV, ovisno o stranici prikaza i poziciji, za period od mjesec dana.

Treći oblik oglašavanja je Sponzorirana zanimljivost. Njen naslov i kratki opis smješten je u centralnom dijelu portala, ispod popisa karata. Usmjerava posjetitelja na konkretnu zanimljivost u rubrici gospodarstvo, kultura, auto moto, nautika, a odatle na odredište. Cijena je 2.000 kn + PDV za mjesec dana oglašavanja. Plaćanje se vrši u roku tri dana prije objave sadržaja na stranicama CroMaps portala.

Cjenik http://www.cromaps.com/marketing/cjenik.pdf

Sve dodatne informacije i pojedinosti možete dobiti u kontaktu s našim marketinškim savjetnicima na telefon (0)91 5926 585 koji će Vam kvalitetno prezentirati sve mogućnosti i prednosti oglašavanja na našim kartografskim projektima.

[7] U slučaju izmjene podataka, što se naplaćuje, a što ne?

Kada se ustanove sadržaji i započne oglašavanje, vrijedi sljedeći cjenik:
- izmjene ili dopune podataka (telefonski brojevi, adresa, e-mail) besplatne su,
- izmjene ili dopune opisa smještaja naplaćuju se 50 kn,
- izmjene fotografija naplaćuju se 50 kn.

[8] Kako će posjetitelj pronaći stranice CroMaps portala, a time i na moju ponudu?

CroMaps portal ulaže velika sredstva u reklamiranje stranica, ali i povezivanjem linkova (podaci Google analytics: Referring sites sent 473,413 visits via 1,583 sources) sa ino portalima. CroMaps portal je, također, visoko pozicioniran u rezultatima pretraživanja za mnoge ključne riječi (podaci Google analytics: Search via 88,142 keywords). Posljedica toga višejezičnog marketinškog angažmana, očituje se u broju i kvaliteti posjetitelja.

[9] Mogu li se sam pobrinuti za fotografije, opis smještaja i prijevode?

Dužni ste voditi računa o autorskim pravima na materijalima koje šaljete. Opis smještaja, sadržaj teksta mora odgovarati našim uvjetima.

[10] Da li je dozvoljeno prenositi sadržaje objavljene na stranicama CroMaps portala?

Nije. Molimo pročitajte rubriku Uvjeti korištenja. Neovlašteno korištenje tuđih materijala, moralno i zakonski je - krađa, i zasigurno nije nenamjerna niti slučajna - "eto našao sam na Googlu". Danas se za zloupotrebu autorskih prava plaćaju visoke odštete. Činjenica da nam se neka fotografija ili tekst sviđa, ne može biti opravdanje da iste bez pitanja uzmemo i koristimo, ipak je netko njihov autor. I taj netko je uložio svoje znanje, sposobnost, kreativnost, vrijeme i novac da bi stvorio svoje djelo. U slučajevima povrede autorskog prava, autoru je u hrvatskom zakonodavstvu pružena trostruka zaštita, i to građanskopravna, prekršajna i kaznenopravna.

[11] Kartografija

Tiskana izdanja karata daleko su popularnija, web interaktivna izdanja nude daleko veće mogućnosti pretraživanja i informacija. Na tiskanim kartama Vi tražite, a online interaktivne karte traže za Vas. Upravo ta činjenica danas postaje sve aktualnija u vidu GPS-a i satelitske navigacije i Branka Poljak će uskoro ponuditi CroMobile navigator™ koji je aktivni GPS navigacijski sistem za Vaš mobitel. S CroMobile navigator programom i Bluetooth GPS prijemnikom Vaš mobitel postaje idealan suputnik na putu kroz Europu ili sjevernu Ameriku.

[12] Traži li CroMaps portal suradnike, komercijaliste?

Suradnike i komercijaliste koji se žele pridružiti našem timu, rado ćemo uputiti u naše projekte. Partner/suradnik može biti tvrtka ili poduzeće koje pruža usluge koje se mogu koristiti u obavljanju redovne djelatnosti CroMaps navigatora interaktivnog kartografskog sustava i informacija za pretraživanje i automatsko pozicioniranje ulica, gradova i ostalih subjekata s područja turizma, kulture i gospodarstva.

O uvjetima suradnika obratite se urednici Branki Poljak info(at)cromaps.com