Županija

Otoci

PLAN GRADA

Galerije

Đakovo

Đakovo - CroMapsJedan od najznačajnijih sakralnih spomenika Hrvatske svakako je neoromanička katedrala Sv. Petra (1866.-1882.)  koja je postala simbolom Đakova i dominira njegovom vizurom. Trobrodna građevina od opeke s poprečnom lađom iznad koje se uzdiže 54 m visoka kupola. Na pročelju su dva zvonika visoka 84 m. U cjelosti predstavlja zamisao biskupa Josipa Jurja Strossmayera, rodoljuba, velikog ljubitelja umjetnosti.

Đakovo, grad koji je godine 1989. proslavio 750. rođendan domaćin  je smotre folklora Slavonije i Baranje "Đakovački vezovi" koja se održava svake godine (od 1967.) početkom mjeseca  srpnja.

Naziv Smotre potpuno odgovara priredbi: sudjeluje pedesetak folklornih skupina s oko dvije tisuće izvođača, a svaka  skupina ima drugačiju nošnju, svaka nošnja drugačiji vez. Tisuće vezova! Svečana povorka svih sudionika prolazi ulicama grada kao  neka pokretna izložba boja i linija kao da se duga spustila na grad. Ljetna pozornica u Strossmayerovom parku je središte događanja. 

Smjenjuju se grupe, pjesme, plesovi, običaji. Program traje neprekidno do večernjih sati a gledalište se ne prazni.  Teško je naći dvije jednake nošnje, svaka svojom ljepotom privlači pažnju. Uvečer gledalište postaje pretijesno. Bira se najljepša  nošnja za djevojke i snaše - i to je velika revija ljepote; ne  znaš jesu li ljepše djevojke, snaše ili nošnje. "Đakovački vezovi" nisu samo revija nošnji. U katedrali uz orgulje  nastupaju poznati operni umjetnici ili pjevački zborovi. U izložbenom salonu izlažu likovni umjetnici. Slavonski i baranjski  vinari organiziraju izložbu i degustaciju vina.

Konj, ta plemenita životinja nestaje s njiva i ulica. U radu su  ih zamijenili strojevi, a konji su ostali ljubav i ponos svojih vlasnika i privlačnost konjičkih sportova. U mnogih seljaka -  uzgajivača konja Ijubav prema ovoj lijepoj životinji i dokazje  njegovog imovnog stanja, "Đakovački vezovi" su i smotra konja iz uzgoja seljačkih domaćinstava udruženih u Konjogojske udruge.

Način na koji ih pokazuju tisućama posjetilaca ne može biti ljepši: svatovske  zaprege! Seljačka su to kola s upregnutim konjima, okićena  cvijećem, vezenim jastucima i peškirima, ponjavcima kao nekad davno za  svadbu. Sportski program se odvija na hipodromu. Skakanje preko  prepona, vožnja dvoprega i četveroprega prilika je da se konji vide u njihovoj punoj ljepoti. Dva dana "Đakovačkih vezova" posjetiocima ostaju nezaboravni.