Religijska svetišta

Na velebitskom proplanku, pokraj mjesta Krasno nalazi se negdašnja župna crkva Gospe od Krasna, danas hodočastilište, najpoznatije Gospino svetište u riječko-senjskoj nadbiskupiji poslije trsatskog.

U gradiću Sinju u Cetinskoj krajini današnja hodočasnička crkva Gospe Sinjske počela se graditi u 17.st.. Stara slika Gospe od milosti, koja se štuje u sinjskom svetištu, djelo je nepoznatog umjetnika s kraja 15.st. Hodočasti se cijelo ljeto, osobito na Veliku Gospu.

Vepric kraj Makarske - glavne su vjerske svečanosti 8. i 9. kolovoza.

Vepric

Aljmaš, s poznatim svetištem Gospe od utočišta ili Gospe aljmaške, smješten je u području tri granice Slavonije, Bačke i Baranje. Unatoč bombardiranju 1991.g., kip Gospe sačuvan je među ruševinama te je Gospa nakon izbjeglištva u Osjeku ponovno vraćena u Aljmaš i od 1998. je u središtu pažnje hodočasnika. Ona privlači najveći broj ljudi tijekom blagdana Uznesenja Marijina i Imena Marijina.

Nemarijanska svetišta: Dubrovnik - Sveti Vlaho: slavi se 3. veljače, svetišta na otocima Hvaru i Korčuli hodočasnici posjećuju od Cvijetne nedjelje do Uskrsa.

Biblija:  - Stari zavjet  - Novi zavjet - Katekizam katoličke crkve

Marija Bistrica - Svetište Majke Božje u Hrvatskom zagorju, oko 40 km udaljeno od Zagreba. Najstarije i najglasovitije hrvatsko marijansko svetište, zavjetno i hodočasno mjesto sa čudotvornim kipom Marije i Isusa, koje godišnje postjeti nekoliko stotina tisuća hodočasnika. Crkva se spominje od 1334. Cijeli kompleks je u duhu srednjoeuropskog "historicizma". Hodočasti se od Duhova do Male Gospe.

Marija BistricaZavjetni kip Majke Božje Bistričke datira se na kraj 15. stoljeća, a pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna. Kasnogotički drveni kip bistričke Bogorodice rad je pučkog majstora. Izražajna moć kipa nije toliko u umjetničkome oblikovanju, koliko u samome vjerskom i nacionalnom značenju. Kip je najprije bio smješten u prasvetištu na Vinskom vrhu, a onda 1545. godine zakopan u župnoj crkvi u Mariji Bistrici i otkriven 1588. godine; ponovo zaboravljen i zazidan, pronaden je drugi puta 1685. godine.

Trsat - U Rijeci, na brdu Trsat nalazi se župna crkva sv. Jurja sagrađena u 13.st. Na obližnjem brežuljku nalaze se franjevački samostan i crkva Marije Lauretanske, svetište Majke Milosti Gospe Trsatske, u svijetu najpoznatije hrvatsko marijansko proštenište i jedno od najstarijih u Hrvatskoj, povezano s gradom Rijekom stepeništem od 561 stube. Hodočasti se cijelo ljeto, osobito na Veliku Gospu.

CRKVA GOSPE TRSATSKE I SAMOSTAN FRANJEVACA
U centru Trsata, na Frankopanskom trgu, 135 m iznad mora nalazi se crkva Gospe Trsatske - najstarije hrvatsko marijansko svetište s kontuiranim štovanjem Majke Božje. O nastanku ovog sedam stoljeća starog svetišta predaja kaže da je dom Bogorodičin prenesen iz Nazareta (10.05.1291.), a zatim u Loreto (10.12.1294.). Zbog gubitka Svete kućice, neutješnim Trsaćanima papa Urban V. šalje 1367. godine čudotvornu sliku Majke Božje. Frankopani su najprije podigli crkvu Majke Božje i samostan, a zatim su ih u više navrata obnavljali i proširivali. Današnja crkva i samostan dobili su barokni izgled poslije 1641. godine, kada je njihovo preuređenje iz temelja omogućio Nikola V. Frankopan.
Trsat
Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schona i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća. Uz crkvu smješten je franjevački samostan. Već više od pet stoljeća ovdje žive čuvari trsatskog Svetišta. Samostanska riznica čuva djela izvanredne estetske i materijalne vrijednosti, slike, relikvije, svjetiljke, kaleže, crkveno ruho, a u kapeli zavjetnih darova pohranjeni su darovi od 19. stoljeća do danas.

CRKVA SV. JURJA
Krenemo li ulicom P. Zrinskog prema Gradini ugledat ćemo crkvu Sv. Jurja. Podigli su je sredinom 13.st. krčki knezovi Frankopani. Crkva se spominje i u Vinodolskom zakoniku (1288.), jednom od prvih pravnih dokumenata u Europi. U crkvi su postavljeni oltari sv.Jurja, sv. Seba- stijana i Majke Božje od Karmela, a prigrađena joj je kapela Sv.Dizme.

Međugorje - Prema svjedočanstvu šest mladih župljana od 24. lipnja 1981. godine svakodnevno se ukazuje Blažena Djevica Marija u župi Međugorje. Tog dana vidioci su se uplašili Gospine pojave i pobjegli. Slijedećeg dana, 25. lipnja, odazvali su se na Gospin poziv i otišli na Brdo ukazanja, gdje su s njom prvi put molili i razgovarali. Stoga se taj dan slavi kao obljetnica ukazanja Kraljice mira, kako se Gospa predstavila.

Crkva je i nakon početka ukazanja postupno uređivana, kao i prostor oko nje. Ostaci stare crkve sačuvani su u parku na kružnom toku s lijeve strane svetišta.Međugorje je jedinstveni događaj u suvremenom svijetu. Ono je u posljednjih 15 godina privuklo više desetaka milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. Tu oni ponovno pronalaze mir, svoju ljudskost i svoju povezanost s Bogom. Postaju svjedoci istine, ljubavi i mira.

Od davnina,  religija i  vjera su važni  faktori koji djeluju  na percepciju ljudi  i  odnos  prema okolini. Religijski turizam je oblik turizma koji je usmjeren na posjećivanje nekih poznatih i važnih vjerskih lokacija s ciljem ojačavanja vlastite vjere.  Iz  toga slijedi da je glavni motiv ovakvog  turizma  zadovoljavanje  vlastite  duhovne  potrebe  nekog  pojedinca.  Iz  određenih vjerskih putovanja kao što su hodočašća, razvio se moderni turizam.