Pučke svetkovine

Glazbeni festival “Zlatne žice Slavonije” - Požega
Trodnevna priredba “Zlatne žice Slavonije” koju svakog trećeg vikenda u rujnu, na baroknom Trgu Svetog Trojstva u središtu Požege, vidi oko tridesetak tisuća gledatelja. Svake godine prvog dana bude veličanstvena “Požeška berba grožđa” s povorkom berača i folkloraša, čime se prikazuje višestoljetna tradicija uzgoja vinove loze i prerade u kvalitetna vina u “Vallis Aurea” (tj.zlatnoj dolini), kako Rimljani nazvaše ovaj kraj zbog prirodnih bogatstava. Uz festivalske večeri, tu je i izborFestival Zlatne žice Slavonije najgizdavije Šokice, najautentičnije narodne nošnje, te zanimljivi “Ponoćni koncert za zaljubljene” na izvoru Tekija u Požegi, poznatom još iz turskih vremena. Cijeneći tamburu kao izvorni slavonski i hrvatski instrument cijelo stvaralaštvo usmjereno je na očuvanje autentičnosti i izvornosti sa svrhom da se na taj način promovira ova glazba u zemlji i u svijetu. Svake godine u rujnu festival posjećuju mnogi gosti ne samo iz naše zemlje već i iz inozemstva.

U Zagrebu se svake godine održava Međunarodna smotra folklora, najveća europska manifestacija te vrste. Po slikovitosti, mnogostranosti, osebujnosti i posebnosti folklora Hrvatska je među prvim europskim zemljama. Na Smotri sudjeluju folklorna društva i skupine iz Hrvatske koje njeguju i prikazuju folklorne tradicije svoga zavičaja, folklorna društva Hrvata koja žive izvan Hrvatske i strani folklorni ansambli. Od tradicionalnih narodnih plesova, posebno se ističu viteške igre (sinjska “alka”, korčulanska “moreška”-prastari korčulanski viteški ples evocira borbu pučanstva s afričkim gusarima, blatska “kumpanija”) te slikoviti kolektivni plesovi (susački, paški i krčki tanec). Od prigodnih svečanosti najznačajnije su priredbe povezane s ribarstvom, tzv. “ribarske noći”, koje se priređuju u mnogim turističkim mjestima.

Sinjska alka
Među tradicionalnim hrvatskim narodnim igrama Sinjska alka zauzima prvo mjesto. Ta junačka igra održava se svake godine na blagdan Velike Gospe i označava pobjedu Sinjana nad Turcima.Sinjska alka

Đakovo - Svake godine se održava festival Đakovački vezovi na kojem sudjeluje velik broj folklornih skupina iz Slavonije

Vinkovci - tradicija i folklorna baština, čije obilje i slikovitost u punom sjaju na vidjelo iznosi Smotra Vinkovačke jeseni.

Brodsko kolo - U slavonskom Brodu se više od trideset godina održava smotra izvornog folklora “Brodsko kolo”. Smotra folklora “Brodsko kolo” stalan je oblik njegovanja tradicijske kulture i živog pučkog stvaralaštva, snažan poticaj svjesnom čuvanju i razvijanju naslijeđenog kulturnog blaga. Na smotri sudjeluje četrdesetak folklornih društava Brodsko-posavske županije.

Značajnija glazbena manifestacija u Slavonskom Brodu - Festival domoljubne tamburaške pjesme, osim već afirmiranih malih tamburaških orkestara i vokalnih solista, festival pruža šansu i do sada neafirmiranim sastavima, a također daje priliku svim zainteresiranim autorima tekstova domoljubnog sadržaja i skladateljima. Festival se održava u svibnju.

Kanfanar (Istra)
Blagdan Sv.Jakova, 25.srpnja. “Jakovlja”, pučka fešta, održava se 27.srpnja. Prilika da se čuje izvorna istarska glazba na tradicionalnim instrumentima - mihu i roženicama.

Bale (Istra)
“Balanjska” noć prve subote u kolovozu. Uz zabavu namjernici mogu uživati u folklornom plesu u narodnim nošnjama.