Zanimljivosti

Iz Hrvatske potječu dva dobitnika nobelove nagrade (obojica za kemiju): Lavoslav Ružička, nagrađen 1939. godine i Vladimir Prelog, nagrađen 1975.

Prva hrvatska opera "Ljubav i zloba", koju je skladao Vatroslav Lisinski, izvedena je prvi put 1846. godine u vrijeme narodnog preporoda. Penkala

Zagrepčanin Slavoljub Eduard Penkala prvi je u svijetu izradio mehaničku olovku i nalivpero (1906). Po njegovu imenu takav tip olovke u svijetu se naziva penkala.

Hrvat Pavao Skalic (1534-1575) prvi je upotrijebio riječ enciklopedija.

Tesla je jedinica za gustoću magnetskog toka prozvana po istaknutom svjetskom znanstveniku, rodom iz Hrvatske, Nikoli Tesli (rođen u Smiljanu, 10. srpnja 1856. - umro u New York, 7. siječnja 1943.) bio je hrvatski i američki  znanTeslastvenik i izumitelj srpskoga podrijetla. Rođen u Lici, ali je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Tesla je revolucionarizirao elektrotehniku i njegovi izumi tvore temelje suvremene radiotehnike.Katedrala Sv. Duje u Splitu najstarija je katedrala u svijetu. Prije kristijanizacije služila je kao mauzolej cara Dioklecijana.

Najstarija apoteka na tlu Hrvatske osnovana je 1271. godine u Trogiru. Uz apoteku u Koelnu, to je najstarija apoteka u Europi.

Kravata je izum koji su svijetu podarili Hrvati - u nazivu za kravatu u engleskom, njemačkom, španjolskom, te francuskom i drugim jezicima nalazi se ime Hrvata.