Gastronomija

Svaka hrvatska regija ima vlastitu posebnu kulinarsku osobnost koja će vas oduševiti. Od protoslavenskih osnova pomiješanih s mađarskim, njemačkim i turskim utjecajima u jelima od mesa, povrća i slasticama kontinentalnih regija, do mediteranskih okusa ribljih delikatesa iz obalnih regija… Tijekom cijele godine, ali osobito tijekom jesenske žetve, vinske ceste u Hrvatskoj pune su ljudi koji uživaju i slave na lokalnim festivalima, kao što je Martinje. Uživajte u hrvatskoj kuhinji i hrvatskim vinima na brojnim festivalima hrane i degustacijama koje se održavaju tijekom čitave godine. Glavna jela ovisno o području u kojem se nalazite. U Dalmaciji, Primorju, na otocima iu Istri, oni su jela od ribe i „plodova mora”, i meso, goveđi gulaš ili kuhana janjetina.

Uz standardnu internacionalnu kuhinju, koja je zastupljenja u svim restoranima i hotelima, vrlo su popularni specijaliteti s roštilja, jela pod pekom, janjetina, svinjetina i perad. Neki od specijaliteta su: Gavrilovićeva salama, dalmatinski pršut, slane srdele, ovčji sir, ljute slavonske kobasice itd. Posebna poslastica su školjke, kao i škampi, na žaru ili "na buzaru".
Na buzaru
Od ribljih jela, vrlo je ukusan brudet, a u kontinentalnoj regiji zapaprena slatkovodna riba. Od mesnih specijaliteta, ističemo dalmatinsku pašticadu, zagrebački odrezak, zagorski kotlet, puricu s mlincima i dr.

Razlike u izboru namirnica i načina priprema najočitije su ako usporedimo kontinentalne i obalne regije. Kare - gastronomija

Izbor najbiranijih jela, među kojima treba istaknuti morske školjke, ribu, više vrsta rakova, nadaleko poznate škampe, najbolju ribu, delikatesne jarebice, patke, guske i fazane, najslasnije komade srne i vepra uz plemenita vina govore da Hrvatska ima veliko gastronomsko bogatstvo.

Prvu hrvatsku kuharicu 1813. napisao je Ivan Bierling, a koja sadrži recepte za pripremanje 554 različita jela (prijevod njemačkog izvornika).